Istuta sipulikukat muhevaan multaan!

Pikkuhiljaa ilma kylmenee ja on aika istuttaa sipulikukat odottamaan kevättä.Hyvälaatuiset ja kookkaat tulppaanin sipulit tuottavat suurimmat kukat.

 

Kevätkukkijoiden istutusaika on loppukesällä ja alkusyksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua - mutta tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Sopiva istutusaika on elokuun lopusta lokakuun alkuun. Sipuleita voi kuitenkin rauhassa istuttaa maan jäätymiseen saakka. Sipulikukat pitävät aurinkoisesta paikasta ja kuohkeasta maasta; tiivis savimaa ei niille sovi. Hiekkaiseen maahan voi lisätä multaa ja tiivistä savimaata keventää turpeella ja karkealla hiekalla. Samalla voi lisätä hitaasti liukenevaa lannoitetta; esimerkiksi hyvin maatunutta kompostia, sarvilastua tai sipulikukille suunniteltua lannoitetta. Kukkasipuleita voit istuttaa perennapenkkien aukkopaikkoihin; perennojen kasvaessa kuihtuvat kukkasipulien lehdet jäävät mukavasti piiloon. Pieniä kukkasipuleita voi istuttaa myös nurmikolle; esimerkiksi puiden juurille ja paikkoihin, jossa nurmikko ei ota kasvaakseen. Pikkusipulien lehdet on kuitenkin annettava rauhassa kuihtua ennen kuin ruoho ajetaan. Aikaisin keväällä kukkivien lajien paikka on puutarhan lämpimimmissä ja aurinkoisimmassa paikassa - siellä, mistä lumi ensimmäiseksi sulaa. Kukkasipuleita voi istuttaa myös ruukkuihin tai muihin astioihin (kastelun on oltava tasaista; ei saa hukuttaa eikä kuivattaa) - mietipä, miten mukavalta näyttäisikään narsissi- tai vaikka tulppaaniruukku kevään korvalla sisääntulon ääressä.

Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään, sipulin kärki ylöspäin. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Istutussyvyydessä voi huomioida myös kasvualustan laadun; kuohkeaan maahan sipuli voidaan istuttaa hieman tavallista syvempään, raskaammassa maassa sen voi jättää hieman lähemmäs pintaa.


Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä 5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.


Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.


Jos haluat nauttia sipulikukista pitkään...

niin istuta useita lajeja! Lämpimillä paikoilla lumikellot, tähtilumikellot, talventähdet ja ensimmäiset krookukset aloittavat kukintansa jo maaliskuussa. Huhti - toukokuussa kukkivat helmililjat, kevätkurjenmiekat, kevättähdet, kiurunkannukset, koiranhampaat, narsissit, sinililjat ja vuokot. Kesä-heinäkuussa on marskinliljojen ja tähtihyasinttien vuoro. Tulppaanien kukkia riittää huhtikuusta kesäkuulle!
Tulppaanit ja narsissit kukoistavat muhevassa maassa.


Keväthoito

Sipulikukat kukkivat ensimmäisenä keväänä sipulissa olevan vararavinnon turvin. Keväällä kannattaa kuitenkin kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Liian typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella. Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vie runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien (mm. scilla) siemenkodat voi jättää kypsymään, mikäli niiden halutaan siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat kokonaan lakastuneet. Jakaminen Monivuotiset sipulikukkakasvustot saattavat aikaa myöden muodostaa tiheitä mättäitä, joiden kukinta alkaa kuitenkin lopulta taantua. Tällöin kasvusto kaivetaan ylös heti viimeisten lehtien kuihtumisen jälkeen, sipuliryppäät jaetaan ja istutetaan heti uusille paikoilleen. Mitä kaikkea sitä sitten voisi istuttaa... ?

Yhdistelemällä eri sukuja ja lajeja kevään kukkaloisto saattaa kestää puutarhassa jopa yli kolme kuukautta! Ensimmäisenä nousevat lumikellot huhtikuussa (lämpöisillä seinustoilla niitä voi nähdä kauniina valkoisena mattona jo maaliskuun puolellakin). Sitten kukkivat posliinihyasintit, sinililjat ja kevättähdet. Täydessä vauhdissa kevät on, kun tutut krookukset täyttävät kukkapenkit iloisella väriloistollaan!

Tulppaaneista kaikkein ensimmäisinä kukkivat kasvitieteelliset lajit, joista monet ovat matalia ja kehittävät samasta sipulista useamman kukkavanan tai samaan varteen useita kukkia. Tulppaanien värikirjo on laaja ja vaihtoehtoja on Suomessakin saatavilla runsaasti. Tulppaanilajikkeita on yli 5 500, joista Suomessa on tosin saatavilla vain murto-osa. Komeat Apeldoorn -hybridit kukkivat suurin ja kirkasvärisin kukin, on tarjolla ripsureunaisia papukaijatulppaaneja ja kapea- ja pitkänuppuisia liljatulppaaneja. Eri aikoihin kukkivista lajeista ja lajikkeista saa tulppaaneita rakastava ryhmän, joka kukkii alkukeväästä kesäkuulle asti! Keltaiset, valkoiset, oranssit tai kaksiväriset narsissit ovat monelle se ainoa ja oikea kevään merkki. Monet lajikkeet kukkivat samaan aikaan tulppaanien kanssa, joten niistä saa yhdistelemällä viehättävän kukkaryhmän.Narsissejakin on tutun keltaisen lisäksi monta muutakin väriä!

Laukat eli ruohosipulin lähisukulaiset ovat mukava vaihtoehto keväiseen kukkaloistoon. Ne kasvattavat mahtavan kukkapallon korkean varren päähän. Kesä-heinäkuussa kukkivat laukat ovat näyttäviä yksinäänkin, mutta sopivat hyvin myös muiden sipulikukkien kanssa tai vaikka perennaryhmän osaksi. Matala keltalaukka sopii aikaisemmin kukkivien sekaan, sillä se kukkii vasta kesä-heinäkuussa. Samalla se päättää kevätkauden sipulikukkien kukintakauden. Ruukkuviljelyyn soveltuvat puolestaan tulppaanit, krookukset, pikarinlilja, hyasintti, jopa krookuksetkin. Istutuksen jälkeen ruukku kastellaan huolella hyvän juurtumisen varmistamiseksi. Suomen oloissa ruukun talvettaminen on vaikein vaihe; paras talvetuspaikka olisi hyvin viileä kellari. Toinen vaihtoehto on piilottaa ruukku talveksi esimerkiksi multa- tai turvekasaan suojaan kovimmilta pakkasilta. Jo hyvinkin ohut maakerros eristää talven kylmyyttä, jos alla vain on suora yhteys maahan. Myös syksyn pudonneita lehtiä voi käyttää suojaukseen. Keväällä ruukut otetaan esiin ja sijoitetaan halutulle paikalle. Kukinnan jälkeen sipulit voi vielä istuttaa sopivaan paikkaan puutarhaan! Hyvällä onnella ja taidokkaalla hoidolla niistä voi saada iloa tulevinakin vuosina.

56 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki