Kasvata itse kukkien taimet kukkapenkkiin!Talven kovin pakkanen paukkuu tällä hetkellä ainakin täällä etelä-savossa, mutta sisällä on tunnelmaa ja lämmintä leivinuunin ja kynttilän sekä aamukahvin lämmössä. Nyt on siis oikea aika miettiä ensi kesän helppoja ja kauniita yksivuotisia kukkia omaan kukkapenkkiin. Osa kukista on todella helppo ja edullista kasvattaa itse taimiksi ja saa pienellä rahalla paljon taimia. Tietysti onnistuminen vaatii muutaman perusasian, jotka ovat kunnossa, että taimista tulee hyviä ja tukevia.


Aluksi täytyy vähän tietää kukista ja niiden kasvuvaatimuksista, jotta osaa tilata tai ostaa sopivien lajien ja lajikkeiden siemeniä. Kuvassa on muutamien helppojen kasvien siemenpusseja. Näitä ovat esimerkiksi auringonkukat, asterit, tsinniat, krassit, daaliat, kosmoskukat ja salaatit! Ei kannata unohtaa erilaisia helppoja vihanneksia, koska monet niistä ovat todella kauniita myös kukkapenkissä ja antavat vaihtelua kukkien keskelle, kuten esimerkiksi bataviasalaatti 'Lollo Rossa'. Se tekee kauniin punavihreän löyhän salaattikerän, jonka voi tietysti sitten myös syödä.


Kun siemenet on tilattu, on tärkeää valita sopiva kasvualusta. Kasvualustan tulee olla tasalaatuista, kalkittua ja vain miedosti lannoitettua kylvö-ja/tai taimimultaa. Jos kylvää liian vahvasti lannoitettuun multaan, ei mullasta välttämättä kasva ylös mitään vihreää. Vahva lannoitus tukahduttaa pienet siemenet eikä kasvu pääse alkua pidemmälle. Toinen tärkeä asia on kylvöajan valinta. Lyhyen esikasvatuksen vaativat kukat kannattaa kotioloissa sisällä kylvää vasta huhtikuussa. Jos kylvät liian aikaisin eikä sinulla ole lämmitettyä kasvihuonetta, johon saisit itäneet taimet siirtää, on vaarana se, että taimista tulee pitkiä ja honteloita, jotka eivät kestä käsittelyä. Lämpötilan ja valon suhde on siis tärkeää. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä korkeampi lämpötila, sitä enemmän tulee taimille olla valoa. Tämä tarkoittaa käytännössä, että olohuoneen ikkunalla talvella kasvatetut taimet tarvitsevat kasvilampun kasvaakseen tasapainoisiksi ja terveiksi taimiksi.
Sitten vaan kylvämään! Kasvualusta kannattaa antaa olla ensin huoneenlämmössä, että se varmasti ei ole kylmää. Sopivaan laakeaan astiaan laitetaan kasvualustaa noin 10 cm paksulti, tiivistetään hiukan ja kastellaan kosteaksi. Siemenpussista kannattaa lukea kylvö- ja muut ohjeet. Luettelemani kasvit itävät noin viikossa-kahdessa. Kannattaa yrittää kylvää suhteellisen harvaan, että itävillä taimilla on jo heti alusta hiukan tilaa ja ne saavat ympärilleen enemmän valoa. Kylvöstä kastellaan tarvittaessa ja sen päällä voi pitää muovia, joka nopeuttaa itämistä. Kylvöstä pitää tarkkailla ja tuulettaa tarvittaessa, että se ei ala homehtua. Siemenpussista näet ohjeen, jos joku siemen tarvitsee valoa itääkseen. Yleensä isommat siemenet peitetään ohuelti mullalla ja oikein pienet kylvetään mullan pintaan.


Kun vihreää alkaa näkyä on aika sytyttää kasvilamppu tai siirtää kylvö hiukan viileämpään (+15 astetta) ja valoisaan paikkaan. Taimet koulitaan, kun ne ovat siihen tarpeeksi vahvoja eivätkä katkea niitä varovasti siirrettäessä. Osa taimista on olemukseltaan herkempiä ja toiset taas tanakampia. Kouliminen tarkoittaa siis itäneiden taimien erottelemista toisistaan ja uudelleen istuttamista uuteen kasvualustaan. Näin toimien saamme jokaiselle taimelle lisää sen tarvitsemia ravinteita, tilaa ja valoa. Kasvualustana voi käyttää vaikkapa taimikasvatusmultaa tai sekoitusta, jossa on osa taimikasvatusmultaa ja osa tavallista puutarhamultaa. Seassa voi olla vähän vaikka hiekkaa, joka ilmastuttaa kasvualustaa. Kouliessa kannattaa irrottaa vaikkapa syömäpuikon avulla isompi läntti kylvöstä ja erotella taimet pöydällä varovasti, että juuret eivät katkea. Tämän jälkeen jokainen taimi istutetaan omalle paikalleen. Itse teen monesti ensimmäisen koulinnan styrox-laatikkoon, johon mahtuu 100 kpl kukkataimia. Näin voit säästää tilaa, varsinkin jos taimikasvatat ilman kasvihuonetta pienissä tiloissa.


Koulinnan jälkeen taimet ovat herkässä tilassa, koska juuret eivät vielä ole kiinnittyneet kasvualustaan. Taimia pitää kastella hellästi ja varjostaa liialta auringolta, joka haihduttaisi taimet pilalle. Taimista kyllä näkee helposti milloin juuret ovat kasvaneet kunnolla kiinni ja vihreä kasvu voi taas jatkua. Kun taimet ovat alkaneet kasvaa, voidaan niitä pikkuhiljaa alkaa lannoittaa. Lannoittaminen käy helposti veteen liuotettavalla ravinteella. Käytä kuitenkin aluksi kymmenen kertaa laimeampaa liuosta, kuin esimerkiksi isoille amppelikasveille. Pienet ja herkät taimet tarvitsevat vain vähän uutta ravinnetta.


Kun taimet ovat kasvaneet tanakoiksi ja ulkona on kevät jo pitkällä voi taimet istuttaa ulos. Huolehdi kuitenkin, että maa on lämmintä (yli +10 astetta) ja yöhalloja ei enää esiinny. Taimille on myös hyvä aluksi laittaa hallaharso suojaamaan niitä kylmältä tuulelta ja liialta auringonpaahteelta juurtumisen aikana. Taimien ulos istuttamisen aika on täällä Puumalassa noin toukokuun puolivälistä kesäkuun alkuun. Tämä riippuu tietysti kovasti keväästä ja myöskin alueen mikroilmastosta.


Ihanaa lumista talvea jokaiselle ja unelmoikaamme keväästä ja linnunlaulusta jo nyt!

Terveisin Kirsi


320 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki