OIKEAT OLOSUHTEET KESÄKUKILLE

Päivitetty: 6. heinäk. 2020

Kesäkukkia ostaessa kaikista tärkeintä on miettiä mihin kohtaan pihaa tai parveketta kukkia on ostamassa.


Amppelidiana kukkii ja kasvaa parhaiten aurinkoisessa paikassa.

 

Olosuhteet vaihtelevat eri puolilla pihaa todella paljon ja tälläisenä kesänä, kun nyt on ollut, lämpötila- ja valoerot ovat merkittävät. Karkeasti jaotellen kesäkukat voidaan jakaa kahteen ryhmään: paahteessa nauttivat ja paahteessa kärsivät. Mutta rajansa kaikella, kukillakin. Puutarhuri- ystäväni sanoi, että heidän kasvihuoneessaan oli tänä kesänä ollut eräänä päivänä lämpötila + 72 C! Siinä lämpötilassa muovin tai lasin takana ei palamatta pysy edes vanha kunnon pelargonia.


Paahteessa kukoistavia kukkia ovat esimerkiksi pelargoniat, amppelidiana, marketta, verbena eli rautayrtti, daaliat, petuniat, huovinkukka, samettiruusut, mustasilmäsusanna. Toki näitä kukkia pitää hoitaa ja paahteen jatkuessa kastella huolellisesti.

Paahteesta kärsivät erityisesti ahkeraliisa, Uuden Guinean Liisa, verenpisarat ja lobeliat. Lobelia ei yleensä kestä paahteessa sen vuoksi, että kun sen juuristo kuivahtaa kunnolla kerran, niin kasvi ränsistyy huonon näköiseksi eikä toivu helposti kastelullakaan. Liisat taas eivät kestä yhtämittaista kuumaa oloa vaan käpristyvät ja haalistuvat rumiksi vaikka niitä kuinka paljon kastelisi.

Runsaassa hajavalossa viihtyvät esimerkiksi begoniatyyppiset kukat.


Kesän säitä ei pysty ennustamaan ennalta ja siksi kesäkukkien valinta voi olla vaikeaa. Aurinko kuitenkin aina nousee samalta puolelta, joten jos valo-olosuhteet ottaa huomioon, niin ollaan jo pitkällä. Kastelua pystymme itse määräämään, mutta sadetta emme ja siksi esimerkiksi herkkäkukkainen petunia kannattaa sijoittaa aurinkoiseen paikkaan ja sateelta suojaan esimerkiksi terassille. Muista myös kastellessa kastella kasvin juuristoa eikä sumutella kukkia ja lehtiä päältäpäin. Toki tänä kesänä tietyille kukille olisi voinut tehdä sitäkin, että olisi saanut lämpötilan laskemaan.


Lannoitus on kesäkukille tärkeää, jotta ne kukkisivat mahdollisimman paljon koko kesän ajan. Amppelissa ja istutusmullassa on pieni määrä varastoravinteita, jonka turvin kukka saa juurtumiseen hyvän alun mutta parin viikon päästä istutuksesta kannattaa aloittaa lisälannoitus. Kaikista helpoiten se onnistuu kesäkukille tarkoitetulla kastelulannoitteella. Katso ohje purkin kyljestä ja toimi sen mukaan.


Mikä sitten neuvoksi jos kukka ei kukoista hoidosta huolimatta?

Kuvissa on näytetty miten hoidetaan ränsistynyttä amppelidianaa ja miten sen saa kukoistamaan uudelleen.


Liian varjoisassa paikassa amppelidiana ränsistyy ja alkaa kuivattaa versoja. Huonot versot leikataan pois, amppeli kastellaan tarvittaess lannoitevedellä ja nostetaan aurinkoiseen paikkaan.

91 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki